Tuesday, September 6, 2011

Skit : Seulas Kasih Nan Terpendam



"Whoa! Whoa! Jangan explain laju sangat. Aku pening." kata Reza kepada Anum.

"Mana ada laju. Kau tu yang slow." Anum membuka semula langkah yang terhenti kerana Reza tadi. Pantai yang memutih berserta deruan ombak dalam skala sederhana itu mendodoi perasaan kedua-dua sahabat karib tersebut.

"So, kiranya kau kena pastikan machine tu dah lepas QC dan segala kejadah yang lain, baru boleh run test lah? Buatnya ada something wrong?" Reza kembali mengajukan soalan seputar topik yang sedang mereka perbincangkan tadi - Anum dan professionnya.

"Boleh tak kita stop borak pasal ni?" balas Anum, juga dengan sebuah soalan kepada Reza tanpa berkalih. Matanya tertancap ke arah pulau, nun di tengah-tengah lautan membiru. Ada sesuatu yang menggamit jiwanya saat itu.

"You know, this is why aku rasa kau masih belum ada boyfriend lah, Anum... kau selalu 'matikan' a conversation without... you know... sebelum pihak yang satu lagi betul-betul faham macam mana orangnya kau ni."

Langkah gadis itu terhenti. Dia mengalihkan kepala, memandang Reza di belakangnya. Mata mereka bertentang.

"Apa maksud kau? Aku tak faham, serius."

Reza tergelak kecil. Meskipun hampir 7 tahun mereka berkenalan, Anum ada ketikanya sukar menghadam kata-kata Reza. Maklumlah, kedua-duanya berlainan citarasa dan bidang. Reza seorang editor majalah hiburan dan lebih kepada bidang seni, manakala Anum, baru sahaja memulakan pekerjaan sebagai pegawai sains di sebuah hospital swasta.

Perjalanan kisah persahabatan mereka adalah kerana bekas kekasih masing-masing. Bekas teman lelaki Anum adalah kenalan sekolah menengah Reza, meskipun tidak seakrab mana. Bekas teman wanita Reza pula adalah rakan sehostel Anum. Kedua-duanya kecundang dengan percintaan muda-mudi mereka, dikhianati.

"Semua orang tahu, kau ni jenis sukakan details tentang satu-satu perkara. But in the end, kau tak tahu apa pun yang kau nak sebenarnya. Don't you think you should loosen it up a little bit? No offense, though. Ciri-ciri pada kau tu bagus untuk kerjaya kau, tapi... aku tak nampak kesudahan social life kau." panjang lebar penerangan Reza.

Anum tidak segera menjawab. Dikuis-kuisnya pasir di hujung kaki.

"Aku... tak rasa it's necessary for me to have a boyfriend anymore. Aku dah muak dengan couple stuffs. Lagipun, macam yang kau cakap, bukannya ada lelaki yang betul-betul faham dengan aku, kan? What more sukakan aku." Anum meneruskan langkahnya setelah menghabiskan butir bicara. Apabila dirasakan Reza tidak berganjak, dia berpaling dan menggamit dengan hujung jari bersama sebuah senyuman yang cukup manis di mata Reza.

"Ada, Anum. Akulah orangnya."

Namun, kata-kata itu hanya bergema di hati Reza.

No comments:

Post a Comment